Zasiali ziarno ciekawości


8 listopada 2018

6 listopada br. w Młodzieżowym Centrum Kariery OHP w Ostródzie odbyło się seminarium baristyczne. Uczniowie ostródzkiego „Rolnika” zgłębiali tajemnice profesjonalnego parzenia kawy.

Głównym celem spotkania było zasianie ziarna ciekawości wśród młodych adeptów i zachęcenie do pogłębiania tajników sztuki baristycznej. Przeprowadzone seminarium było połączeniem zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, formach jej mielenia, parzenia i profesjonalnym sprzęcie. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z budową i działaniem kolbowego ekspresu ciśnieniowego oraz metodami przygotowywania kaw alternatywnych.

W trakcie spotkania młodzież z zaangażowaniem i ciekawością tworzyła własne arcydzieła w filiżankach i szklankach. Unoszący się aromat kawy z różnych stron świata sprawiał, że uczestnicy z zapałem chłonęli przekazywaną im wiedzę. Ważnym punktem zajęć były również techniki poprawnego spieniania mleka, co jest podstawą w tym zawodzie. Szeroki blok gastronomiczny w mieście Ostróda potrzebuje zapalonych do pracy baristów. Nasze seminarium na pewno ułatwi młodzieży znalezienie odpowiedniego stanowiska dla siebie. Zajęcia przeprowadził specjalista ds. rozwoju zawodowego MCK Ostróda, posiadający uprawnienia trenera i instruktora – certyfikowanego barmana – Karol Kraszewski.

Zajęcia zostały prowadzone w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych.