Ziarnko do ziarnka


11 maja 2023

Praca w kawiarni lub restauracji to świetny początek drogi zawodowej – przekonali się o tym podopieczni elbląskiego OHP, którzy uczestniczyli w szkoleniu zawodowym „Kelner-barista”.

W części teoretycznej młodzież zapoznała się ze specyfiką oraz etyką pracy kelnera-baristy, zasadami pierwszego kontaktu z gościem restauracji oraz zasadami profesjonalnego nakrywania stołu. Największym zainteresowaniem cieszyła się jednak część praktyczna, podczas której młodzież nabyła umiejętności profesjonalnego serwowania oraz uczyła się profesjonalnego parzenia kawy. Podczas zajęć uczestnicy obserwowali proces przygotowywania espresso oraz tworzenia z niego napojów, takich jak: latte macchiato, cappuccino, flat white czy americano. Następnie samodzielnie przyrządzali różne rodzaje kaw oraz ćwiczyli techniki ich dekorowania.

Szeroki blok gastronomiczny w Elblągu potrzebuje zapalonych do pracy kelnerów i baristów. Liczymy, że udział w warsztatach ułatwi młodzieży znalezienie odpowiedniego dla siebie stanowiska.