Praca w kawiarni lub restauracji to świetny początek drogi zawodowej – przekonali się o tym podopieczni mrągowskiego OHP, którzy uczestniczyli w szkoleniu zawodowym „Kelner-barista” w ramach projektu „Aktywni górą!”.
W części teoretycznej młodzież zapoznała się ze specyfiką oraz etyką pracy kelnera-baristy, zasadami pierwszego kontaktu z gościem restauracji oraz zasadami profesjonalnego nakrywania stołu. Największym zainteresowaniem cieszyła się jednak część praktyczna, podczas której młodzież nabyła umiejętności profesjonalnego serwowania oraz uczyła się profesjonalnego parzenia kawy. Podczas zajęć uczestnicy obserwowali proces przygotowywania espresso oraz tworzenia z niego napojów, takich jak: latte macchiato, cappuccino, flat white czy americano. Następnie samodzielnie przyrządzali różne rodzaje kaw oraz ćwiczyli techniki ich dekorowania.
Szeroki blok gastronomiczny w Mrągowie potrzebuje zapalonych do pracy kelnerów i baristów. Liczymy, że udział w szkoleniu ułatwi młodzieży znalezienie odpowiedniego dla siebie stanowiska.