W dniach 27-28 września w Młodzieżowym Centrum Kariery OHP w Ostródzie odbyło się szkolenie dla uczestników oraz absolwentów OHP, pn. „Podstawy Working Flair i barmaństwa klasycznego” prowadzone przez pana Karola Kraszewskiego – licencjonowanego barmana i baristę.
Uczestnicy szkolenia zapoznali się z podstawowymi zadaniami barmana, do których należy przygotowywanie różnego rodzaju napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz kompleksowa obsługa klientów odwiedzających dany lokal. Barman musi nie tylko znać przepisy i różne techniki przygotowywania napojów, ale powinien również wykazywać własną inwencją w modyfikowaniu czy tworzeniu własnych, autorskich mieszanek. Obok samego przygotowywania napojów czy serwowania dodatków, istotny jest również sposób sporządzania drinków i ich efektowne podawanie. Ponadto barman powinien dbać o odpowiednie zaopatrzenie lokalu we wszystkie niezbędne produkty najlepszej jakości, nadzorować ich odpowiednie magazynowanie oraz dbać o zaplecze gospodarcze i przygotowanie miejsca pracy.
Pan Karol opowiedział młodzieży, jakimi cechami powinien wyróżniać się dobry barman. Taka osoba powinna być przede wszystkim otwarta i śmiała oraz lubić pracę z ludźmi. Powinna też być energiczna, chętna do rozmów z klientami, otwarta na ich propozycje. Bardzo ważna jest kultura osobista, poczucie humoru, umiejętność prowadzenia ciekawej konwersacji oraz zdolność stworzenia komfortowej dla klientów atmosfery, w której będą czuć się wyjątkowo. Prowadzący szkolenie przedstawiając nowatorską sztukę obsługi gości tzw. „Working flair” udowodnił, że obecnie zawód barmana urósł do rangi sztuki. Przyrządzanie koktajli uatrakcyjnione o efektowne ewolucje różnymi przyrządami barmańskimi – od butelek, szklanek, shakerów po serwetki, rurki i wszelkiego rodzaju przyrządy barmańskie – dają ogromny efekt profesjonalizmu.
Młodzież była bardzo zainteresowana pozyskiwaniem nowej wiedzy, z dużą ciekawością przyglądała się pokazom oraz chętnie uczestniczyła w przygotowywaniu drinków pod okiem specjalisty.