Za nami najsłodszy dzień w roku! Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. To dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Młodzież z Hufca Pracy w Olsztynie uczciła go warsztatami kulinarnymi pn. „Czwartek słodki, nie tyko tłusty”.
Podczas wspólnego pichcenia młodzież miała okazję przygotować kilka zdrowych potraw, jako alternatywy dla „tradycyjnego pączka”. Podczas warsztatów powstały przepyszne dania, m.in. świeże i suszone owoce oblane ciemną czekoladą, chałwa z sezamu i miodu oraz sałatka ze świeżych warzyw z kurczakiem polana sosem miodowo-musztardowym. Podopieczni olsztyńskiego OHP mieli okazję odkryć nowe, pełne świeżości i smaku potrawy. Ważnym elementem spotkania była dyskusja na ten temat związku pomiędzy żywieniem a występowaniem różnych dolegliwości i chorób. Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że skoro zdrowie jest dla człowieka fundamentalne to każdy z nas powinien zadbać o swoją dietę.
Warsztaty kulinarne były świetną okazją do integracji uczestników z Hufca Pracy oraz do podniesienia wiedzy na temat wagi zdrowego żywienia dla życia każdego z nas.