Od kelnera do szefa kelnerów


8 czerwca 2020

Pozornie wydaje się, że praca kelnera jest bardzo prosta i nie wymaga zbyt wiele wysiłku i wiedzy. Nic bardziej mylnego! Razem z menu i wystrojem wnętrza lokalu gastronomicznego, to właśnie obsługa kelnerska traktowana jest priorytetowo. Kelner jest wizytówką każdej restauracji, kawiarni i osobą pierwszego kontaktu z klientem. Osoby zainteresowane pracą w tym zawodzie muszą charakteryzować się m.in. wysoką kulturą osobistą, wiedzą z zakresu savoir vivre oraz serwowania dań, napoi, alkoholi. Zawód ten cieszy się dużym zainteresowaniem wśród młodych osób, z uwagi na fakt, iż daje szansę na pracę w okresie letnim jak i całorocznym.

Chcąc uzyskać nowe kwalifikacje zawodowe, podopieczni Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Ostródzie wzięli udział w kursie kelnerskim, które poprowadził wieloletni praktyk i trener kelnerstwa – Karol Kraszewski. W związku z aktualną sytuacją epidemiczną w kraju, szkolenie odbyło się w formie e-learningowej. Podczas szkolenia młodzież uzyskała wiedzę na temat towaroznawstwa gastronomicznego, zasad obsługi klienta i prawidłowego serwowania dań. Nie zabrakło też elementów managerskich.

Szkolenie odbyło się w ramach programu autorskiego „Od kelnera do szefa kelnerów”.