Rzeźbili w owocach i warzywach


29 stycznia 2021

15 styczna w Gołdapi królowały owoce i warzywa. Młodzież OHP uczyła się carvingu, czyli artystycznego rzeźbienia w produktach spożywczych.

Carving to tajska sztuka tworzenia rzeźb z owoców i warzyw. Metoda ta znana była już od czasów starożytnych. Obecnie tego rodzaju zdobienia wykorzystuje się jako dekorację stołów podczas uroczystości rodzinnych, firmowych i państwowych. Chcąc zaskoczyć przyszłych pracodawców dodatkowymi umiejętnościami, młodzież OHP z Gołdapi wzięła udział w szkoleniu z carvingu. Pod okiem Mirosławy Kowalewskiej pracownika OHP z dużym doświadczeniem gastronomicznym i Anety Drożdżal instruktora praktycznej nauki zawodu, młodzi ludzie uczyli się jak prawidłowo trzymać nóż tajski, poznali techniki i rodzaje cięć oraz sposoby przechowywania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac. W efekcie powstały niepowtarzalne dzieła sztuki z melonów, marchwi i jabłek.

Organizatorem szkolenia było Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Olsztynie.