Podczas dwudniowego szkolenia młodzież nauczyła się rozpoznawania gatunków kaw, zasad obróbki cieplnej ziaren kawy, metod prawidłowego przechowywania, rozpoznawania regionu świata z jakiego kawa pochodzi, a nawet jakie znaczenie ma rodzaj opakowania w jakim kawa jest transportowana. Trener Karol Kraszewski zapoznał uczestników z obsługą młynka oraz metodami wykonywania efektownych wzorów na powierzchni kawy m.in. lanych z ręki, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą. Każdy z uczestników miał możliwość praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy, przyrządzając espresso i jego liczne odmiany, kawy mleczne tj. cappuccino, latte macchiato oraz kawy alternatywne, w tym kawy z syropami i dodatkami smakowymi. Szeroki blok gastronomiczny w Giżycku potrzebuje zapalonych do pracy baristów. Szkolenie z pewnością ułatwi młodzieży znalezienie odpowiedniego dla siebie stanowiska.
Szkolenie odbyło się w ramach programu autorskiego „Chcę zostać baristą”.