8 czerwca br. uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Ostródzie wzięli udział w zajęciach kulinarnych zorganizowanych w ramach programu edukacyjno-profilaktycznego „Zdrowie naszym skarbem”.
Celem programu było uświadomienie młodzieży jak duży wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój człowieka ma właściwe odżywianie się. Młodzi rozmawiali o wartościach odżywczych różnych owoców i warzyw oraz zaletach upraw ekologicznych. Następnie komponowali sałatki według własnego pomysłu, wykorzystując ekologiczne składniki. Szukali nowych i nietypowych połączeń smakowych. Niektórzy mieli okazję pierwszy raz spróbować żółtego arbuza czy rukoli. Uczniowie przyznali, że zajęcia rozbudziły ich wyobraźnię kulinarną, a wspólne przygotowywanie posiłków jeszcze bardziej ich zintegrowało.
Dodatkowo młodzież mogła porozmawiać z doradcą zawodowym o pracy w okresie wakacyjnym – gdzie i jak szukać ofert pracy, jak składać aplikację przez Internet oraz na co zwracać szczególną uwagę w procesie rekrutacji.