Zasady zdrowego żywienia


14 czerwca 2021

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Mrągowie dobiegł końca autorski projekt edukacyjno-profilaktyczny pn. „5 zasad zdrowego żywienia”, który był realizowany przez panią Martę Kozłowską – instruktora praktycznej nauki zawodu.

Celem przedsięwzięcia było zapoznanie podopiecznych OHP z najważniejszymi zasadami zdrowego odżywiania, które zwłaszcza w okresie dojrzewania powinny na stałe gościć w ich codziennym życiu. Realizacja programu pozwoliła przybliżyć uczestnikom 5 podstawowych zasad, dzięki którym zdrowie będzie lepsze, samopoczucie świetne, a koncentracja zwiększona. Młodzież zdobyła wiedzę i umiejętności z zakresu zdrowego odżywiania w oparciu o przepisy i przykłady przygotowane przez panią Martę. Podsumowaniem wspólnych działań było przeprowadzenie konkursu polegającego na samodzielnym przygotowaniu zdrowej i zbilansowanej potrawy oraz wyłonienie i nagrodzenie pierwszego miejsca. Zwycięzcą został Sebastian Bednarczyk – uczeń klasy II Szkoły Branżowej I Stopnia. Sebastian wykazał się dużą kreatywnością w trakcie przygotowania posiłku, znajomością przepisów BHP oraz wiedzą zawartą w założeniach programu. W nagrodę otrzymał elektryczny młynek oraz blender do koktajli. Mamy nadzieję, że udział młodzieży w tym projekcie zapoczątkuje zmiany ich dotychczasowych nawyków żywieniowych.