Hiszpańska kultura to także Tapas


11 października 2021

Uczestnicy Hufca Pracy z Elbląga, przebywający w Maladze na stażach zawodowych w ramach projektu „Inwestycja w przyszłość – drogą do kariery”, mieli okazję spróbowania tradycyjnego hiszpańskiego Tapas.

Przed wyjściem do restauracji odbyła się lekcja hiszpańskiego, podczas której młodzież poznała tradycyjne potrawy i uczyła się ich wymowy. Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach i restauracjach. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, wędlin, ryb, owoców morza, jajek, itp. Tapas to nie tylko zwykłe jedzenie i spożywanie posiłku, ale w hiszpańskiej kulturze to sposób na spędzanie czasu ze znajomymi lub rodziną. Podczas wspólnego wieczoru młodzież mogła skosztować tradycyjnej kiełbasy (Chorizo), suszonej szynki (Jamon Serrano), sera (Queso Manchego), dań rybnych, sera smażonego w panierce (Croquetas) i wiele innych smakowitych przekąsek.

Projekt „Inwestycja w przyszłość – drogą do kariery” realizowany jest w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” z Europejskiego Funduszu Społecznego.