Od kołacza do sukcesu


5 listopada 2021

4 listopada młodzież z Gołdapi wzięła udział w warsztatach wypiekania kołaczy zorganizowanych przez Młodzieżowe Centrum Kariery OHP we współpracy z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Gołdapi.

Zajęcia prowadzone były przez panią Agnieszkę Kruk – właścicielkę firmy „Kołaczowe Fantazje”. Kołacze są tradycyjnymi węgierskimi drożdżowo-maślanymi ciastkami wypiekanymi na bukowych wałkach. Do produkcji ciasta używa się tylko naturalnych składników, takich jak masło o min. 82% tłuszczu. Każdy kołacz jest ręcznie formowany, nawijany na drewniany bukowy wałek i po wyrośnięciu pieczony w specjalnym piecu. Pani Agnieszka opowiedziała młodzieży, jak pomimo pandemii, osiągnęła sukces w branży. Zachęcała młodzież, aby po zakończeniu edukacji, dążyli do realizacji swoich marzeń. Podczas spotkania młodzi ludzie, oprócz poznania tajników wytwarzania ciasta, na chwilę wcielili się w rolę właściciela lokalu, wytwarzając swoje pierwsze kołacze. Zajęcia spotkały się z wielkim zainteresowaniem uczestników OHP, którzy zadawali liczne pytania dotyczące m.in. wymogów sanitarnych, jakie musi spełniać mały lokal gastronomiczny, trudów jakie pani Agnieszka spotkała na swojej drodze podczas pierwszych miesięcy prowadzenia działalności oraz planów na najbliższy czas. Jesteśmy pewni, że to doświadczenie pozwoli młodzieży uwierzyć, że pasję można przerodzić w sukces, a pozyskane umiejętności będą pomocne w podjęciu zatrudnienia w najbliższej przyszłości.

Warsztaty odbyły się w ramach programu autorskiego pn. „Mój pierwszy biznes – Wsparcie dla Młodych”.