Młodzieżowe Tygodnie Sukcesu


30 listopada 2021

Jak się inspirować to tylko z najlepszymi! Aleksandra Juszkiewicz zwyciężczyni 9 edycji programu Masterchef i autorka książki kulinarnej „Po pierwsze tradycja” oraz Dariusz Baryga, chef kuchni i juror konkursów kulinarnych wprowadzili młodzież OHP z Giżycka w świat mazurskiej kuchni regionalnej.

Podczas warsztatów pn. „Kuchnia regionalna bez tajemnic” młodzież poznała charakterystyczne smaki kuchni mazurskiej, jej historię oraz tradycyjne potrawy. Prowadzący przygotowali uczestnikom degustację przysmaków regionalnych, takich jak: twaróg kozi, ryby wędzone, marynowane gruszki, ryby w occie, rilletess z policzków wołowych z chlebem na zakwasie. Zdradzili też kilka kulinarnych sekretów. Daniem warsztatowym, które przygotowali uczestnicy pod okiem mistrzów, były tradycyjne bliny gryczane z rybą wędzoną i kawiorem.

Spotkanie było ogromną inspiracją dla młodych ludzi do poszukiwania wiedzy na temat kuchni własnego regionu, a także do samorozwoju w wybranym przez siebie zawodzie.

Inicjatywa została zrealizowana przez Młodzieżowe Centrum Kariery, we współpracy z giżyckim Hufcem Pracy oraz Zespołem Szkół Zawodowych nr 1 w Giżycku w ramach programu autorskiego „Młodzieżowe Tygodnie Sukcesu”.