Zawód aktualny kelner


8 grudnia 2021

Jak parzyć kawę, by nie straciła swojego aromatu? Które ziarna wybrać? Czym jest latte art.? Młodzież z ostródzkiego OHP poznała sekrety profesjonalnych baristów i uczyła się parzyć kawę z różnych stron świata.

W programie zajęć ujęto tematykę kawy jako rośliny, ziarna i napoju. Trener Karol Kraszewski wytłumaczył na czym polega zawód baristy, określił zakres jego obowiązków oraz cechy dobrego baristy. Zaprezentował też sprzęt, na którym pracuje – ekspres ciśnieniowy, młynek do kawy oraz szczegółowo przeanalizował ich działanie i zastosowanie. Następnie młodzież poznała zasady przygotowania espresso oraz alternatywne sposoby parzenia kawy: pouv-over, aeropress, drip, chemex. Poznając właściwości mleka, uczestnicy przeprowadzali techniczne sposoby jego spieniania. W części praktycznej, młodzież samodzielnie przygotowywała espresso, espresso doppio, ristretto, lungo. Kolejnym punktem było przygotowanie napojów kawowych z mlekiem, typu latte, americano, cappuccino, latte machiato. Przedstawiono też sposoby wykorzystania dodatków do kawy takich jak czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy oraz sztukę rysowania na kawie (latte art.). Szeroki blok gastronomiczny w Ostródzie potrzebuje zapalonych do pracy baristów. Liczymy, że udział w warsztatach ułatwi młodzieży znalezienie odpowiedniego dla siebie stanowiska.

Zajęcia odbyły się w ramach programu autorskiego pn. „Zawód aktualny kelner” zorganizowanego przez z Młodzieżowe Centrum Kariery OHP w Ostródzie.