Poznali tajniki parzenia kawy


15 kwietnia 2022

Uczestnicy Grupy Wychowawczej OHP pogłębiali wiedzę na temat sztuki parzenia kawy. Kurs baristyczny,  prowadził licencjonowany barista Karol Kraszewski. Podczas spotkania uczestnicy zdobyli cenne informacje na temat historii kawy w Polsce. Młodzież dowiedziała się, że kawa dotarła do nas pod koniec XVII wieku z Turcji. Pierwszymi polskimi kawiarniami były tzw. „kafehauzy” Najwcześniejszy taki lokal na ziemiach polskich powstał w Gdańsku na początku XVIII. Podopieczni oleckiego OHP dowiedzieli się również w jaki sposób oraz w jakich warunkach uprawia się owoce kawowca, a następnie na czym polega ich obróbka sucha i mokra. Uczestnicy kursu poznali procedurę parzenia espresso, caffee crema, latte macchiato czy cappuccino, a także mogli posmakować każdego z tych rodzajów wyśmienitej kawy.

Kurs przebiegał w miłej atmosferze, przepełnionej pięknym kawowym aromatem. Wszyscy uczestnicy zdobyli niezwykle cenną wiedzę na temat sposobów parzenia kawy, aby wydobyć z niej właśnie ten niepowtarzalny smak i aromat.