Co decyduje o smaku pierogów? Jak zrobić te mistrzowskie? W kulinarną podróż po ukraińskich smakach wyruszyli młodzi kucharze z Warmii i Mazur. Za nami wojewódzkie eliminacje do Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie 2022” w kategorii kucharz.
Do konkursu przystąpili reprezentanci OHP z Gołdapi, Braniewa, Pisza, Giżycka, Mrągowa i Pasłęka. Konkurs składał się z dwóch etapów. Po rozwiązaniu testu wiedzy z zakresu gastronomii, młodzież przystąpiła do części praktycznej, która polegała na przygotowaniu vareników (pierogów ukraińskich) z farszem z kapusty i ziemniaków.
Komisja konkursowa miała smaczne, ale i niełatwe zadanie. W tym roku poziom młodych kucharzy był wyjątkowo wysoki, a różnica punktowa minimalna. Finalnie na najwyższym stopniu podium stanęła Paulina Brodowska reprezentująca Hufiec Pracy w Giżycku. Drugie miejsce zajęła Dominika Wetzel z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mrągowie, natomiast trzecie miejsce zdobył Hubert Śliwiński z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Gołdapi. Gratulujemy!