Uczestnicy Młodzieżowego Centrum Kariery OHP w Gołdapi wzięli udział w szkoleniu baristycznym zorganizowanym w ramach inicjatywy własnej przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Olsztynie. Szkolenie przeprowadził licencjonowany barista pan Karol Kraszewski.
Młodzież oprócz poznania historii kawy, jej odmian, warunków uprawy oraz tajników obróbki ziaren miała możliwość praktycznej nauki sztuki parzenia kawy. W trakcie dwudniowego kursu trzynastu uczestników nauczyło się parzyć wyśmienite espresso, cappuccino, caffee creme oraz delikatną latte macchiato. Barista uświadomił młodych ludzi, że sztuka parzenia kawy, to nie tylko jej smak i zapach, ale również estetyka podania. Uczniowie nauczyli się tworzyć niesamowite „printy” mleczne takie jak serduszka oraz kwiatki. Młodzież z ogromnym entuzjazmem uczyła się sekretów przygotowywania wyśmienitej kawy oraz z zaciekawieniem poznawała każdy z jej rodzajów. Jesteśmy pewni, że zdobyta wiedza i doświadczenie ułatwią młodzieży podjęcie pracy wakacyjnej w lokalnych obiektach gastronomicznych.