ABC barmana


19 maja 2022

Uczestnicy i absolwenci Hufca Pracy w Giżycku wzięli udział w kursie barmańskim, realizowanym w ramach programu „ABC barmana”. Szkolenie miało na celu przygotowanie młodzieży do samodzielnej, profesjonalnej pracy w barze, a także przyswojenie podstaw technicznych sztuki barmańskiej. Zajęcia poprowadził licencjonowany barman Karol Kraszewski.

Podczas szkolenia młodzież zapoznała się z podstawowymi zadaniami barmana, do których należy przygotowywanie różnego rodzaju napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz kompleksowa obsługa klientów. Barman musi nie tylko znać przepisy i różne techniki przygotowywania napojów, ale powinien również wykazywać się własną inwencją w modyfikowaniu czy tworzeniu autorskich koktaili. Obok samego przygotowywania napojów czy serwowania dodatków, istotny jest również sposób sporządzania drinków i ich efektowne podawanie. Mając to na uwadze, przyszli barmani uczyli się nowatorskiej metody obsługi gości tzw. „working flair”. Następnie samodzielnie przygotowywali drinki na bazie świeżych owoców, wykazując się przy tym kreatywnością, pomysłowością i estetyką serwowania.

Każdy z uczestników pozytywnie zdał egzamin i otrzymał zaświadczenie ukończenia kursu barmańskiego. Szkolenie zakończyło się wewnętrznym konkursem barmańskim z nagrodami, podczas którego komisja oceniała aurę i klimat jaki zapewnia barman przy barze oraz smak i wygląd przygotowanego koktajlu.