W Hufcu Pracy w Giżycku właśnie rozpoczęły się wyjątkowe kursy zawodowe, które pokazują, że cukiernictwo może być nie tylko sztuką, ale i sposobem na troskę o środowisko. Podczas szkolenia „Torty artystyczne z elementami uwzględniającymi zasady zrównoważonego rozwoju”, uczestnicy projektu „Zainwestuj w przyszłość” współfinansowanego przez Unię Europejską rozpoczęli swoją słodką, a jednocześnie odpowiedzialną przygodę.
Na początek – solidna porcja teorii. Uczestnicy poznali nie tylko podstawowe i specjalistyczne narzędzia cukiernicze, ale także zasady pracy w duchu eko. Instruktor podkreślił, jak ważny jest świadomy wybór materiałów, sięganie po narzędzia wielokrotnego użytku oraz minimalizowanie marnotrawstwa. Wspólnie zastanawiano się, jak ograniczyć zużycie wody i energii, dlaczego warto wybierać lokalne i sezonowe składniki oraz jak skutecznie eliminować plastik z cukierniczych pracowni.
Podczas kursu uczestnicy poznali również podstawy rozpoznawania ekologicznych certyfikatów i dowiedzieli się, że codzienne decyzje podejmowane w pracy cukiernika mają realny wpływ na środowisko.
To dopiero początek słodkiej przygody! Przed młodymi cukiernikami jeszcze wiele praktycznych zajęć, podczas których stworzą prawdziwe cukiernicze dzieła – piękne, pyszne i zgodne z ideą zrównoważonego rozwoju.
Przed nami mnóstwo słodkich inspiracji i pysznych efektów – będzie się działo!