Kolejny pracowity weekend w Młodzieżowym Centrum Kariery OHP w Ostródzie, gdzie po raz kolejny został zrealizowany kurs „Barman I stopnia”. 9-osobowa grupa młodych ludzi w ciągu 36 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych poznała tajniki sztuki barmańskiej.
Program kursu obejmował wiedzę z zakresu m.in. towaroznawstwa alkoholu, specyfiki pracy barmana, kultury spożywania alkoholi i miksologii. W ramach zajęć uczestnicy poznali również konieczny do pracy warsztat i sprzęt barmański. Zajęcia praktyczne natomiast obejmowały organizację pracy baru, profesjonalną obsługę konsumenta, przygotowywanie napoi mieszanych – shakerowanych, z uwzględnieniem shot drinks, typologię win oraz zasady ich podawania. Uczestnicy kursu nauczyli się również sztuki prawidłowego serwowania piwa. Pomimo ograniczonej liczby godzin młodzież z powodzeniem opanowała wszystkie zagadnienia. Kurs został zakończony egzaminem, z którym grupa poradziła sobie fantastycznie. Uczestnicy zgodnie przyznali, iż warto było wziąć udział w szkoleniu, a nabyta wiedza ułatwi uzyskanie zatrudnienia w restauracjach, pubach i klubach.
Zajęcia teoretyczne i praktyczne przeprowadził wykwalifikowany specjalista ds. rozwoju zawodowego MCK Ostróda, posiadający uprawnienia trenera i instruktora – certyfikowanego barmana – Karol Kraszewski oraz gościnnie Damian Deptuła młody wirtuoz sztuki flair i kreowania nowych smaków za barem.