15 marca br. młodzież Środowiskowego Hufca Pracy 14 – 1 w Elblągu, która uczestniczyła w projekcie „Inwestycja w przyszłość 3”, przygotowała spotkanie walidujące i podsumowujące trzytygodniowy staż w malowniczej Ubedzie. Praktyki zawodowe realizowane w hiszpańskich restauracjach i cukierniach pozwoliły młodym ludziom na ugruntowanie wiedzy i umiejętności zdobytych podczas dotychczasowego kształcenia, a także na zdobycie nowych kompetencji związanych z przygotowywaniem potraw właściwych dla lokalnej kuchni.
Rozpoczynając spotkanie młodzież przywitała wszystkich zaproszonych gości m.in. dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych Marię Dobosz, koordynatora projektu „Inwestycja w przyszłość 3” Barbarę Leszczyńską, oraz młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych w Elblągu i Zespołu Szkół Inżynierii Środowiska i Usług wraz z wychowawcami klas.
Następnie przy pomocy prezentacji multimedialnej młodzież przedstawiła obecnym swoje wrażenia z odbywanego stażu, opowiedziała o zdobytych doświadczeniach, zachęcając przy tym do udziału w projektach mobilności edukacyjnej. Natomiast główne założenia i cele programu Erasmus+ oraz możliwości rozwoju kompetencji zawodowych, społecznych i językowych stwarzanych młodzieży poprzez udział w projektach omówili przedstawiciele Warmińsko-Mazurskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Olsztynie – Barbara Leszczyńska i Michał Komła.
Po części oficjalnej nastąpiło wręczenie certyfikatów A1 z odbytego kursu języka hiszpańskiego oraz przygotowania kulturowego. Spotkanie zakończyło się degustacją potraw kuchni hiszpańskiej przygotowanych przez uczestników projektu według przepisów hiszpańskich pracodawców. Młodzież z sentymentem i nostalgią wspominała pobyt i czas spędzony w Ubedzie. Uczestnicy zgodnie przyznali, iż było to bardzo ciekawe i wyjątkowe doświadczenie i z wielką chęcią by je powtórzyli.
Projekt „Inwestycja w przyszłość 3” realizowany jest w ramach programu ERASMUS+.