11 kwietnia br. w Młodzieżowym Centrum Kariery OHP w Ostródzie rozpoczął się kurs z dziedziny baristyki. Uczniowie ostródzkiego „Rolnika” z kierunku hotelarstwo i gastronomia zgłębiali tajemnice profesjonalnego parzenia kawy.
Podczas zajęć młodzież zdobywa kompleksową wiedzę i przygotowanie do pracy w kawiarni. Kurs „Barista” to połączenie zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, formach jej mielenia, parzenia i profesjonalnym sprzęcie. Kursanci mają możliwość zapoznania się z budową i działaniem kolbowego ekspresu ciśnieniowego oraz metodami przygotowywania kaw alternatywnych.
W trakcie spotkania młodzież z zaangażowaniem i ciekawością tworzyła własne arcydzieła w filiżankach i szklankach. Unoszący się aromat kawy z różnych stron świata sprawiał, że uczestnicy z zapałem chłonęli przekazywaną im wiedzę. Ważnym punktem zajęć były również techniki poprawnego spieniania mleka, co jest podstawą w tym zawodzie. Szeroki blok gastronomiczny w mieście Ostróda potrzebuje zapalonych do pracy baristów. Nasz kurs na pewno ułatwi młodzieży znalezienie odpowiedniego stanowiska dla siebie. Pomogą im w tym również zaplanowane w ramach kursu zajęcia z doradztwa zawodowego i pośrednictwa pracy.
Zajęcia teoretyczne i praktyczne przeprowadził wykwalifikowany specjalista ds. rozwoju zawodowego MCK Ostróda, posiadający uprawnienia trenera i instruktora – certyfikowanego barmana – Karol Kraszewski oraz gościnnie Jakub Wojciechowski – barista praktyk i miłośnik kawy.