Ponad 100 uczestników i jeden cel – zachęcić młode osoby, a przede wszystkim młodzież OHP do rozwijania lub zdobywania dodatkowych kwalifikacji zawodowych.
11 lutego br. Centrum Edukacji i Pracy Młodzież OHP w Olsztynie zorganizowało szkolenie z zakresu baristyki. Uczniowie olsztyńskiego Zespołu Szkół Ekonomiczno-Handlowych razem z podopiecznymi Hufca Pracy w Olsztynie zgłębiali tajemnice profesjonalnego parzenia kawy. Młodzież pod okiem certyfikowanego barmana Karola Kraszewskiego poznała akcesoria do parzenia kawy, czynniki wpływające na jej smak, metodologię przygotowania kaw przy użyciu poszczególnych akcesoriów, sposób mielenia ziarna oraz jego znaczenie przy doborze metody parzenia.
Ważnym elementem kursu było również omówienie zasad bezpieczeństwa podczas pracy z profesjonalnymi urządzeniami wspomagającymi pracę baristy – ekspresem ciśnieniowym i młynkami do kawy. W części praktycznej, kursanci samodzielnie – zgodnie z instruktażem – przygotowywali espresso, espresso doppio, ristretto, lungo. Poznali też techniczne sposoby spieniania mleka. W trakcie spotkania młodzież z zaangażowaniem i ciekawością tworzyła własne arcydzieła w filiżankach i szklankach. Unoszący się aromat kawy z różnych stron świata sprawiał, że uczestnicy z zapałem chłonęli przekazywaną im wiedzę.
Dodatkowo na młodzież czekały konsultacje ze specjalistami CEiPM w Olsztynie. Tematem były nowoczesne metody poszukiwania pracy oraz aktualne oferty zatrudniania. Ponadto doradca zawodowy podpowiadał jak przygotować dokumenty aplikacyjne i jak korzystnie wypaść na rozmowie kwalifikacyjnej. Dla młodych ludzi – uczestników programu autorskiego „WM-WK OHP przyjazne młodzieży” to dopiero pierwszy kontakt z baristyką. Kursy i szkolenia baristyczne są proponowane na podstawie obserwacji rynku pracy. W dalszym ciągu profesjonalnie przeszkolony barista to w Polsce rzadkość. Podobne szkolenia odbyły się już w innych jednostkach OHP na terenie powiatu olsztyńskiego i ostródzkiego i spotkały się z dużym zainteresowaniem młodzieży.