26 marca br. w mrągowskim Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego już po raz kolejny odbyły się wojewódzkie eliminacje ogólnopolskiego konkursu pn. „Najsprawniejszy w zawodzie 2019” w kategorii kucharz.
Do konkursu przystąpiło pięć dwuosobowych zespołów z województwa warmińsko-mazurskiego. Były to drużyny z Centrum Kształcenia i Wychowania w Gołdapi, Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mrągowie oraz hufców pracy w Piszu, Giżycku i Ostródzie. Konkurs składał się z dwóch etapów. Po rozwiązaniu testu wiedzy z zakresu gastronomii, młodzież przystąpiła do części praktycznej, która polegała na przygotowaniu plinców z pomoćką oraz kisielu z truskawkami. W tym roku poziom młodych kucharzy był wyjątkowo wysoki. Różnica punktowa między rywalizującymi drużynami była minimalna. Finalnie na najwyższym stopniu podium stanęli uczestnicy reprezentujący Centrum Kształcenia i Wychowania w Gołdapi.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja powołana przez Wojewódzkiego Komendanta OHP w składzie: kierownik Zespołu Kształcenia i Wychowania W-M WK w Olsztynie Karolina Mrówczyńska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Grażyna Kiełczewska oraz instruktor praktycznej nauki zawodu Agata Pieszko. Komisja oceniała dania uczestników nie tylko pod katem walorów smakowych, ale również technikę jej wykonania i estetykę podania. Oceniano także technikę pracy młodzieży i przestrzeganie przez nią zasad BHP.
Podsumowania konkursu dokonała kierownik Zespołu Kształcenia i Wychowania W-M WK w Olsztynie Karolina Mrówczyńska, która wręczając młodzieży nagrody, życzyła jej dalszych sukcesów edukacyjnych i rozwijania swoich zainteresowań. Natomiast zwycięskiej drużynie z Gołdapi życzono powodzenia podczas etapu centralnego konkursu „Najsprawniejsi w zawodzie 2019”.