Ośrodek Szkolenia Zawodowego OHP w Dobrym Mieście zakończył kolejny w tym roku kurs w ramach własnej inicjatywy dla młodych ludzi w wieku 18 – 25 lat. Kurs „Barista I stopnia” przeprowadzony został dla uczniów klasy maturalnej z Zespołu Szkół w Dobrym Mieście.
Uczestnicy byli bardzo aktywną grupą, która w trakcie 2 dniowego szkolenia poznała arkana pracy baristy. W programie ujęto tematykę kawy jako – rośliny, ziarna i napoju. Omówiono na czym polega zawód baristy, określono zakres jego obowiązków oraz cechy dobrego baristy. Zaprezentowano sprzęt, na którym pracuje – ekspress ciśnieniowy, młynek do kawy oraz szczegółowo przeanalizowano ich działanie i zastosowanie. Młodzież poznała zasady przygotowania espresso oraz alternatywne sposoby parzenia kawy: pouv-over, aeropress, drip, chemex. Poznając właściwości mleka, uczestnicy przeprowadzali techniczne sposoby jego spieniania. W części praktycznej, kursanci samodzielnie – zgodnie z instruktażem – przygotowywali espresso, espresso doppio, ristretto, lungo. Kolejnym punktem szkolenia było przygotowanie napojów kawowych z mlekiem typu: latte, americano, cappuccino, latte machiato. Przedstawiono też sposoby wykorzystania dodatków do kawy typu czekolada (mocha), lody lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy oraz sztukę rysowania na kawie (Latte art.). Pomimo ograniczonej liczby godzin młodzież z powodzeniem opanowała wszystkie zagadnienia. Kurs został zakończony egzaminem, z którym grupa poradziła sobie fantastycznie. Uczestnicy zgodnie przyznali, iż warto było wziąć udział w szkoleniu, a nabyta wiedza ułatwi uzyskanie zatrudnienia w restauracjach, pubach i klubach.
Zajęcia w ramach kursu prowadzone były przez wykwalifikowanego specjalistę ds. rozwoju zawodowego MCK w Ostródzie posiadającego uprawnienia trenera i instruktora – certyfikowanego baristy – Pana Karola Kraszewskiego.