Barista to osoba zajmująca się profesjonalnym parzeniem kawy – ktoś, kto zna się na gatunkach kawy i różnych sposobach jej zaparzania. Potrafi także podać kawowy napój – od czarnego, esencjonalnego espresso, po delikatne cappucino z mleczną pianką – w atrakcyjny, często artystyczny sposób. W Polsce barista to zawód, który dopiero zyskuje popularność. Jednak z roku na rok zapotrzebowanie na wykwalifikowany personel w kawiarniach wzrasta. Z tego względu Młodzieżowe Centrum Kariery OHP w Kętrzynie po raz kolejny zorganizowało kurs baristyki.
Dwudniowy kurs dostarczył młodzieży wiedzy na temat gatunków kawy, metod wypalania oraz przechowywania tak, aby nie straciły właściwości smakowych. Ważnym elementem kursu było omówienie zasad bezpieczeństwa podczas pracy z profesjonalnymi urządzeniami wspomagającymi pracę baristy – ekspresem ciśnieniowym i młynkami do kawy. Barista powinien mieć także świadomość wpływu kofeiny na organizm konsumenta – zarówno pozytywny jak i negatywny, co zostało szczegółowo omówione podczas zajęć. Najwięcej emocji wśród uczestników kursu budziło praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy teoretycznej. Ćwiczenia w obsłudze ekspresu ciśnieniowego, spienianiu mleka, komponowaniu własnych wersji kaw, w tym kaw z syropami i dodatkami smakowymi przyniosło młodzieży wiele satysfakcji. Dodatkowo zajęcia obejmowały materiał z zakresu kelnerstwa, towaroznawstwa gastronomicznego oraz zasad obsługi klienta. Nabyte umiejętności z pewnością ułatwią młodym ludziom start na rynku pracy i pozyskanie satysfakcjonującego zatrudnienia.
Kurs został zrealizowany w ramach utrzymania rezultatów projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy”.