Carving – sztuka czy rzemiosło?


7 lutego 2023

Zimą w Pasłęku królują owoce i warzywa. Młodzież OHP uczyła się carvingu, czyli artystycznego rzeźbienia w produktach spożywczych.

Carving to tajska sztuka tworzenia rzeźb z owoców i warzyw. Metoda ta znana była już od czasów starożytnych. Obecnie tego rodzaju zdobienia wykorzystuje się jako dekorację stołów podczas uroczystości rodzinnych, firmowych i państwowych. Chcąc zaskoczyć przyszłych pracodawców dodatkowymi umiejętnościami, młodzież OHP z Pasłęka wzięła udział w warsztatach z carvingu. Aby stworzyć małe, kulinarne dzieła niezbędne były specjalne noże, wytrwałość oraz chęć dążenia do doskonałości. Oprócz owocowych rzeźb, uczestnicy stworzyli też pyszne, soczyste i pięknie wyglądające owocowe szaszłyki.

Ponadto podczas spotkania doradca zawodowy poruszył tematykę korzyści wynikających z wykorzystania dodatkowych możliwości rozwoju zawodowego, natomiast pośrednik pracy omówił nowy trend w gastronomii jakim jest carving. Zajęcia przyczyniły się do integracji podopiecznych pasłęckiego OHP, rozwinęły w nich kreatywność i poczucie estetyki.