Jak parzyć kawę, by nie straciła swojego aromatu? Które ziarna wybrać? Czym jest latte art.? Jakie są sekrety profesjonalnych baristów? Specjaliści rozwoju zawodowego z OHP zorganizowali dla podopiecznych Hufca Pracy w Olsztynie warsztaty pn. „Chcę być baristą”, które odbyły się w branżowej szkole zawodowej Cosinus. Moc praktycznej i profesjonalnej wiedzy oraz pachnącą kawą atmosferę zapewnił trener Karol Kraszewski z firmy „Licencjonowani Barmani”.
W ramach zajęć młodzież uczyła jak parzyć kawę z różnych stron świata. W części praktycznej prowadzący zaprezentował budowę i działanie profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego oraz młynka do kawy. Przedstawił również zasady przygotowania espresso oraz alternatywne sposoby parzenia kawy, tj. pouv-over, aeropress, drip, chemex. Po poznaniu właściwości mleka, uczestnicy nauczyli się różnych sposobów jego spieniania. W ramach sprawdzenia nabytych umiejętności młodzi ludzie samodzielnie sporządzili espresso, latte i latte macchiato.
W dalszej części warsztatów uczestnicy olsztyńskiego OHP dowiedzieli się jak ważne w zawodzie barmana jest budowanie swojej motywacji, tworzenie niepowtarzalnego klimatu zaufania między usługodawcą a klientem, jak fachowe umiejętności, uczciwość, zastosowanie dobrej jakości produktów może zbudować rozpoznawalną markę firmy.
Na zakończenie specjaliści z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Olsztynie wyróżnili dwie uczestniczki warsztatów, które wykazały się szczególnymi predyspozycjami w zawodzie barista. Już niebawem wspólnie zaplanują dalszą ścieżkę wsparcia.