Pozornie wydaje się, że praca kelnera jest bardzo prosta i nie wymaga zbyt wiele wysiłku i wiedzy. Nic bardziej mylnego! Razem z wystrojem wnętrza lokalu gastronomicznego, menu, to obsługa kelnerska traktowana jest priorytetowo. Kelner jest wizytówką każdej restauracji, kawiarni i osobą pierwszego kontaktu z klientem. Osoby zainteresowane pracą w tym zawodzie muszą charakteryzować się m.in. wysoką kulturą osobistą, wiedzą z zakresu savoir vivre oraz serwowania dań, napoi, alkoholi. Zawód ten cieszy się dużym zainteresowaniem wśród młodych osób, z uwagi na fakt, iż daje szansę na pracę w okresie letnim jak i całorocznym. Kurs kelnerski otwiera przed nimi nowe możliwości zatrudnienia i zdobywania doświadczenia nie tylko na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.
Chcąc umożliwić młodzieży uzyskanie nowych kwalifikacji zawodowych Młodzieżowe Centrum Kariery OHP w Ostródzie oraz Ośrodek Szkolenia Zawodowego OHP w Dobrym Mieście połączyły siły i w dniach 15-16 lutego br. zorganizowały szkolenia „Kelner I stopnia”. Szkolenie poprowadził wieloletni praktyk i trener kelnerstwa – Karol Kraszewski. W części teoretycznej młodzież kończąca edukację w szkole średniej uzyskała wiedzę na temat towaroznawstwa gastronomicznego oraz zasad obsługi klienta. Praktyczna część obejmowała ćwiczenia z obsługi klienta, oraz stosowania zasad jak prawidłowo podać zamówienie, jak serwować alkohole i napoje, jak się zachować i jak reagować w sytuacjach kryzysowych.
Uczestnicy kursu wykazali się zaangażowaniem i kreatywnością, a na zakończenie wręczono im zaświadczenia pozytywnie ukończonego kursu.