Kucharze z Mrągowa podsumowali praktyki w Hiszpanii.


17 marca 2017

W okresie od 29.01.2017 r. do 17.01.2017 r. grupa młodzieży z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Mrągowie odbyła staż zawodowy w Hiszpanii w ramach projektu „Inwestycja w przyszłość 2” realizowanego w ramach programu ERASMUS+. Udział w stażu zagranicznym był doskonałą okazją dla uczestników do pogłębienia wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych. Młodzi adepci sztuki kulinarnej podczas stażu zagranicznego w Hiszpanii poznali organizację i specyfikę pracy tamtejszych zakładów gastronomicznych, a także wymagania jakie stawiają pracownikom zagraniczni pracodawcy. Wyjazd uczestników to nie tylko praktyka zawodowa, to również świetna okazja na poznanie kultury, walorów turystycznych, odmiennych zwyczajów i tradycji. Pobyt na praktykach za granicą ma również ogromny wpływ na rozwój umiejętności społecznych. Uczestnicy po powrocie stali się bardziej pewni siebie oraz samodzielni. Staż za granicą dał uczestnikom także to, czego nie dostaną w Polsce, a mianowicie praktyczną naukę języka obcego w branży gastronomicznej. Ponadto udział w stażu zagranicznym zwiększył szanse młodzieży na zatrudnienie na krajowym rynku pracy.

W piątek 17.03.2017 r. uczestnicy projektu spotkali się ponownie, ale tym razem w murach ZSZ w Mrągowie, by podzielić się swoimi wspomnieniami i doświadczeniami z pobytu na praktykach w Hiszpanii. W spotkaniu poza młodzieżą, uczestniczyli goście: Wojciech Krezymon – wicedyrektor ZSZ w Mrągowie, Wiktor Parciak – nauczyciel ZSZ w Mrągowie, Barbara Leszczyńska oraz Katarzyna Mickiewicz- przedstawicielki z Warmińsko – Mazurskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Olsztynie, Katarzyna Markowicz – Korszun p.o. pedagoga OSiW OHP w Mrągowie. Podczas spotkania można było obejrzeć prezentację multimedialną podsumowującą wyjazd do Hiszpanii, posłuchać relacji uczestników, a także skosztować hiszpańskich przysmaków: paella a la nawarro, pomidorki z mozzarellą i oliwkami oraz gorące bagietki z pastą z tuńczyka z papryką. Był również deser – najpopularniejsza przekąska śniadaniowa w Hiszpanii, czyli hiszpańskie churros z czekoladą. Serwowane przystawki zostały przygotowane przez młodzież pod kierunkiem Magdaleny Wróblewskiej – nauczyciela przedmiotów gastronomicznych ZSZ w Mrągowie. Nad całością czuwała Agnieszka Cioch wychowawca z OSiW OHP, która była opiekunem grupy przez cały czas trwania projektu.