Kulinarne skarby Mazur


27 października 2020

Młodzież OHP z Giżycka, na co dzień uczniowie Szkoły Branżowej I stopnia, udali się do Spytkowa na warsztaty kulinarne w ramach przedsięwzięcia pn. „Kulinarne skarby Mazur”. Celem wycieczki było poznanie kulinarnych tradycji regionu oraz doskonalenie praktycznych umiejętności uczniów.

Podczas warsztatów przyszli kucharze i cukiernicy poznali tajniki wypiekania sękacza. Spotkanie rozpoczął Mirosław Marek Dworak prezes Stowarzyszenia „Aktywne Spytkowo”. Opowiedział uczestnikom historię „ciasta z ognia”, które sięga XV wieku. Młodzież poza wysłuchaniem historii wypieku, wzięła aktywny udział w jego przygotowaniu i pieczeniu. Taka forma warsztatów pozwoliła zainteresowanym dowiedzieć się: co to jest właściwie ten sękacz? jak się go robi? jakich produktów używa się do jego produkcji? ile czasu trwa pieczenie sękacza? a także dlaczego używamy pieca opalanego drewnem, a nie grzałkami elektrycznymi? Wypiekanie sękacza było dla młodzieży sporym kulinarnym wyzwaniem, z którym świetnie sobie poradzili sobie.

Czas oczekiwania na wypiek umilał młodzieży kot, który jak się okazało po rozmowie z Małgorzatą Siwik sołtysem Spytkowa, szukał nowego domu. Dobrym sercem wykazała się uczestniczka giżyckiego Hufca Pracy, która adoptowała pupila i nazwała go Sękacz.