9 kwietnia br. w Ostródzie rozpoczęła się czwarta edycja targów Mazury HoReCa. Jak co roku targi cieszyły się sporym zainteresowaniem wystawców z branży gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej, z uwagi na fakt, iż Ostróda wyróżnia się czystym środowiskiem, co sprzyja rozwojowi branży turystycznej i usług. Od lat miasto konsekwentnie buduje markę miejscowości turystycznej (Ostróda Perła Mazur), zyskując popularność wśród zwiedzających, którzy chętnie poznają i delektują się regionalną kuchnią.
Specjaliści z ostródzkiego Młodzieżowego Centrum Kariery OHP z dużym zainteresowaniem przyglądali się nowościom przygotowanym przez wystawców: właścicieli hoteli, restauracji, punktów gastronomicznych itp. Tutejsza jednostka wyróżnia się w prowadzeniu szkoleń z zakresu m.in. barmaństwa i kelnerstwa, a spotkanie z wystawcami było doskonałą okazją do zapoznania się z szeroką ofertą dostawców, nawiązania nowych kontaktów biznesowych i wzbogacenia specjalistycznej wiedzy.
Dodatkową atrakcją Mazury HoReCa były konkursy tj. „Green Box Challenge”, „Drób na Polskim Stole”, „Gęsina w Restauracji”. Konkursom patronował Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, a całość uświetniła obecność Karola Okrasy – znanego autora i prezentera telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej.