7 stycznia br. dwunastu kucharzy i cukierników ze Środowiskowego Hufca Pracy w Elblągu uczących się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu rozpoczęło trzytygodniowy staż zawodowy w hiszpańskiej Ubedzie. W niedzielny poranek młodzież pożegnała rodzinę, przyjaciół i wyruszyła w daleką podróż ku nowym wyzwaniom.
Uczestnicy projektu „Inwestycja w przyszłość III” pracować będą w miejscowych restauracjach i kawiarniach, a komunikację z pracodawcami i personelem ułatwi ukończony w kraju kurs języka hiszpańskiego. Współpraca z obcojęzycznym zespołem oraz dodatkowe zajęcia konwersacyjne z native speakerem z pewnością przyczynią się do dalszego doskonalenia umiejętności językowych. Podczas pobytu w Andaluzji, oprócz nauki, młodzież zdobędzie bezcenne doświadczenia powstałe w wyniku codziennego obcowania z odmienną, hiszpańską kulturą. W jej zrozumieniu i poznaniu pomogą planowane aktywności kulturowe takie jak wieczór tapas, warsztaty kulinarne w Muzeum Oliwy z Oliwek „La Loma” , czy wycieczki do Granady. Przed uczestnikami jeszcze wiele innych przeżyć, ponieważ Ubeda wpisana jest na listę światowego dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego UNESCO.
Zagraniczny staż pozwoli uczestnikom na podniesienie poziomu swoich obecnych kompetencji zawodowych oraz bezpośrednie poznanie specyfiki wykonywania zadań właściwych dla swojego zawodu w innej części Europy. Pobyt zagranicą, praca w nowym środowisku, czy chociażby konieczność samodzielnego dotarcia do firmy, w której odbywany jest staż pozytywnie wpłynie na kompetencje społeczne młodzieży, jej umiejętność adaptacji do nowych miejsc i sytuacji. Wszystko to przyczynia się do wszechstronnego rozwoju oraz zwiększenia atrakcyjności uczestników, a w konsekwencji znalezienia satysfakcjonującego zatrudnienia po zakończeniu nauki.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+