Jak zrobić wyśmienite shushi? Hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri i inne smaki! Młodzież OHP z Gołdapi wzięła udział w warsztatach z kuchni japońskiej.
Uczestnicy pod czujnym okiem licencjonowanego sushimastera zgłębiała techniki przygotowania, zgodnie z tradycją, idealnego sushi. W części teoretycznej poznali historię sushi, rodzaje rolek oraz podstawowe informacje na temat kuchni japońskiej. Część praktyczna pozwoliła uczestnikom nauczyć się kręcić rolki od podstaw. Pani Emilia Sakowicz, właścicielka Pracowni Sushi w Gołdapi, pokazała cały proces, począwszy od odpowiedniego zaprawienia ryżu na prawidłowym i estetycznym serwowaniu kończąc. Młodzież chętnie i bardzo aktywnie uczestniczyła w warsztatach. Otrzymane certyfikaty na pewno zwiększą ich konkurencyjność na gastronomicznym rynku pracy.
Warsztaty pn. „Nakręć się na Sushi” zostały zorganizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery OHP w Gołdapi.