Podane z uśmiechem


2 lutego 2018

„Witam serdecznie, miło mi gościć Państwa w naszej restauracji…” nie dziwi już nikogo, gdy kelner wita nas w restauracji takimi słowami. Jest to jeden z dowodów, że obsługa restauracji to załoga profesjonalistów, pracujących w wyuczonym zawodzie. Zawód kelnera nie jest już przypadkową pracą, a wręcz przeciwnie – zapotrzebowanie na jakość obsługi w gastronomii wzrasta. Osoba aplikująca na to stanowisko powinna charakteryzować się m. in. wysoką kulturą osobistą, nienagannym zachowaniem, jak również wiedzą z zakresu savoir vivre, podstawową wiedzą z zakresu napoi zimnych, gorących, alkoholi oraz win.

By sprostać wymaganiom rynku pracy Młodzieżowe Centrum Kariery w Ostródzie oraz Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petöfi w Ostródzie ponownie połączyli siły. Pierwszym krokiem do sukcesu był kurs kelnerski prowadzony przez wieloletniego praktyka i trenera kelnerstwa – Karola Kraszewskiego. Szkolenie z pewnością otworzy przed uczestnikami nowe możliwości zatrudnienia i zdobywania doświadczenia, nie tylko w naszym regionie.

Kurs został podzielony na dwie części. Część teoretyczna obejmowała materiał z zakresu kelnerstwa, towaroznawstwa gastronomicznego oraz zasad obsługi klienta. Natomiast w części drugiej, podczas zajęć praktycznych, młodzież weryfikowała i utrwalała zdobytą wiedzę.

Zajęcia cieszyły się dużym powodzeniem i zaangażowaniem uczestników, o czym świadczą wydane zaświadczenia pozytywnego ukończenia kursu. Teraz idąc do naszej ulubionej restauracji, z pewnością miło będzie obserwować pracę kelnera i formę serwowania posiłków. Wszystkim uczestnikom kursu szczerze gratulujemy!