Uczestnicy Grupy Wychowawczej OHP pogłębiali wiedzę na temat sztuki parzenia kawy. Kurs baristyczny, prowadził licencjonowany barista Karol Kraszewski. Podczas spotkania uczestnicy zdobyli cenne informacje na temat historii kawy w Polsce. Młodzież dowiedziała się, że kawa dotarła do nas pod koniec XVII wieku z Turcji. Pierwszymi polskimi kawiarniami były tzw. „kafehauzy” Najwcześniejszy taki lokal na ziemiach polskich powstał w Gdańsku na początku XVIII. Podopieczni oleckiego OHP dowiedzieli się również w jaki sposób oraz w jakich warunkach uprawia się owoce kawowca, a następnie na czym polega ich obróbka sucha i mokra. Uczestnicy kursu poznali procedurę parzenia espresso, caffee crema, latte macchiato czy cappuccino, a także mogli posmakować każdego z tych rodzajów wyśmienitej kawy.
Kurs przebiegał w miłej atmosferze, przepełnionej pięknym kawowym aromatem. Wszyscy uczestnicy zdobyli niezwykle cenną wiedzę na temat sposobów parzenia kawy, aby wydobyć z niej właśnie ten niepowtarzalny smak i aromat.