Bardzo szybko minął pierwszy tydzień staży u hiszpańskich pracodawców. Uczestnicy OHP z Mrągowa i Olsztyna mieli okazję do zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych.
Fryzjerzy nakładali farby, myli, suszyli i modelowali włosy. Jedna z uczestniczek robiła klientce pasemka, inna zaś układała loki i robiła kok. Z kolei sprzedawcy układali i metkowali towar, zakładali alarmy na ubrania, pakowali rzeczy w torby i co najważniejsze – mieli bezpośredni kontakt z kupującym. Dzięki temu, uczestnicy projektu na bieżąco uczą się nowych słów oraz zwrotów, co sprawia, że z każdym dniem komunikacja w języku hiszpańskim jest łatwiejsza. Dla kucharzy, jednym z najbardziej ekscytujących zadań było przygotowanie do spożycia owoców morza. Porcjowali również mięso, porządkowali sale, a także zdarzało się im obsługiwać gości. Młodzi kucharze poznają w Hiszpanii nowe potrawy i przyprawy, dzięki którym dania nabierają wyraźnego smaku i aromatu. Z niektórych doświadczeń kulinarnych z pewnością skorzystają po powrocie do kraju.
Opiekunowie stażystów każdego dnia odwiedzają miejsca, w których pracują ich podopieczni. Wszędzie spotykają się z życzliwością i słyszą dobre opinie o młodych pracownikach z Olsztyna i Mrągowa.
Projekt „Inwestycja w przyszłość – Zawodowy Start-Up” realizowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+