Rozwijamy skrzydła w Olsztynie


30 kwietnia 2024

W samym sercu Olsztyna, w kreatywnej przestrzeni Kuźni Społecznej, odbył się wyjątkowy warsztat kulinarny, który skupił się na filozofii Zero Waste. Uczestnikami wydarzenia byli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Handlowych oraz młodzież z OHP w Olsztynie, którzy razem odkrywali, jak można połączyć pasję gotowania z dbałością o środowisko.

Pod okiem kucharza Macieja Maciejewskiego z Kuźni Społecznej i doradczyń zawodowych Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Olsztynie, nasi uczestnicy przekonali się, że można gotować nie tylko z pasją, ale i z troską o naszą planetę. Właśnie w Kuźni Społecznej, przestrzeni pełnej pozytywnej energii, stworzyliśmy pyszne i świadome dania.

Od własnoręcznie robionego makaronu i pesto na trzy sposoby, po smakowite warzywne burgery – każdy przepis był krokiem ku lepszemu jutru dla Ziemi. To było więcej niż gotowanie. To była lekcja życia, pokazująca, jak każdy z nas może zmniejszyć ilość odpadów i dbać o zasoby naturalne.

Dodatkowo, warsztaty były świetną okazją do integracji i rozmów o ekologicznym podejściu do życia i zawodowych aspiracji. Pokazaliśmy, że młodzież ma ogromną moc w dążeniu do zrównoważonego rozwoju i że każdy z nas ma wpływ na przyszłość naszej planety.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za energię i zaangażowanie! Razem możemy więcej i lepiej – na rzecz nas i naszej Ziemi. Do zobaczenia na kolejnych warsztatach Zero Waste!