Savoir vivre profesjonalnego kelnera


3 grudnia 2020

Pozornie wydaje się, że praca kelnera jest prosta i nie wymaga dużego wysiłku i zaangażowania. Nic bardziej mylnego! Kelner jest wizytówką każdej restauracji. To on w dużej mierze odpowiada za pierwsze wrażenie gości, co wpływa na ich pozytywną opinię o lokalu. Osoby zainteresowane pracą w tym zawodzie muszą charakteryzować się m.in. wysoką kulturą osobistą, wiedzą z zakresu savoir vivre oraz umiejętnością profesjonalnego serwowania dań, napoi i alkoholi, w szczególności win.

Chcąc podszkolić swój dotychczasowy warsztat, młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mrągowie wzięła udział w zajęciach w ramach programu autorskiego „Savoir vivre profesjonalnego kelnera”. W trakcie zajęć prowadzonych przez Martę Kozłowską – instruktorkę praktycznej nauki zawodu, uczniowie dostali wskazówki jak poprawnie nakrywać stół, nosić zastawę, w jaki sposób witać i żegnać gości czy przyjmować zamówienie. Następnie w praktyce weryfikowali i utrwalali swoją wiedzę.

Wszyscy uczestnicy z entuzjazmem doskonalili swoje umiejętności. Szczególnym zaangażowaniem wykazał się Paweł Małek uczeń klasy II Szkoły Branżowej I stopnia, za co został nagrodzony. Serdecznie gratulujemy!