Za nami dzień pełen inspiracji, dobrej energii i… pysznych tortów! W ramach projektu „Zainwestuj w przyszłość”, współfinansowanego przez Unię Europejską, uczestnicy kursu „Torty artystyczne z elementami uwzględniającymi zasady zrównoważonego rozwoju” mieli dziś okazję odkrywać świat cukierniczych technik i kreatywnych rozwiązań.
Pod okiem szkoleniowca, który nie tylko zna się na rzeczy, ale przede wszystkim zaraża pasją i uśmiechem, uczyliśmy się, jak pięknie tynkować torty. Było gładko, rustykalnie i kolorowo – niektórzy dali się porwać efektownemu ombre, inni postawili na naturalny luz i niedoskonałość, która ma swój niepowtarzalny urok.
Ale to nie wszystko! Dzisiejsze zajęcia były również doskonałą okazją, by spojrzeć na pieczenie przez pryzmat zrównoważonego rozwoju. Uczyliśmy się, jak kreatywnie wykorzystać resztki biszkoptów i żelek, które zamiast trafić do kosza, zamieniły się w pyszną czekoladową polewę inspirowaną lodami Magnum. To najlepszy dowód na to, że można tworzyć słodkie dzieła bez marnowania jedzenia.
Już niebawem pokażemy Wam, co wspólnie udało nam się stworzyć. Będzie pięknie, smacznie i z sercem – bo te torty mają nie tylko wyjątkowy smak, ale i wartości, które są nam bliskie.