Sprawni kucharze w Mrągowie


19 kwietnia 2018

18 kwietnia br. w Mrągowskim Centrum Kształcenia już po raz trzeci odbyły się wojewódzkie eliminacje ogólnopolskiego konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy”, w kierunku kucharz.

Do konkursu przystąpiło pięć dwuosobowych zespołów z województwa warmińsko-mazurskiego, które uprzednio wygrały eliminacje lokalne. Były to drużyny z hufców pracy w Piszu, Giżycku, Ostródzie, Centrum Kształcenia i Wychowania w Gołdapi i Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Mrągowie. Konkurs składał się z dwóch etapów. Po rozwiązaniu testu z zakresu wiedzy gastronomicznej, młodzież przystąpiła do części praktycznej, która polegała na przyrządzeniu roladek z polędwiczek wieprzowych i placuszków z kaszy gryczanej. W tym roku poziom młodych kucharzy był wyjątkowo wysoki. Różnica punktowa między walczącymi drużynami była minimalna. Ostatecznie na zwycięskim podium stanęły Justyna Onyszko i Kinga Szyba – drużyna z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Mrągowie. Gratulujemy!

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja powołana przez Wojewódzkiego Komendanta OHP w składzie: kierownik ZKiW WM WK w Olsztynie Karolina Mrówczyńska, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Mrągowie Paweł Długoborski oraz pośrednik pracy PPP OHP w Mrągowie Norbert Osiński. Komisja oceniała pracę uczestników nie tylko pod kątem walorów smakowych, ale również technikę jej wykonania i estetykę podania. Oceniano także technikę pracy młodzieży i przestrzeganie przez nią zasad BHP.

Podsumowania konkursu dokonał Komendant Wojewódzki OHP Dariusz Rudnik, który wręczając młodzieży nagrody, życzył jej dalszych sukcesów edukacyjnych i rozwijania swoich zainteresowań, a zwycięskiej drużynie powodzenia w trakcie etapu centralnego, który odbędzie się w dniach 08-11 maja br. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Wasilkowie.