Uczestnicy Hufca Pracy w Piszu wraz z kadrą Młodzieżowego Centrum Kariery wzięli udział w wycieczce zawodoznawczej do „Gościńca” w Głodowie. Wycieczka była doskonałą okazją, by w jednym miejscu przyjrzeć się pracy szefa kuchni, kucharza, pomocy kuchennej, przetwórcy ryb, kelnera i barmana.
„Gościniec” Mirosław Gworek, to ośrodek w którym oprócz miejsc noclegowych, znajduje się restauracja serwująca dania regionalne oraz przetwórnia ryb pochodzących z okolicznych jezior. Podczas wizyty, pani Tamara – menadżer firmy, opowiedziała uczniom historię „Gościńca”, zapoznała ich z tajnikami funkcjonowania obiektu, specyfiką pracy i różnorodnością stanowisk, pokazała nowoczesne zaplecze techniczne i magazynowe. Niezwykle cenne było również spotkanie z młodym szefem kuchni, zeszłorocznym absolwentem OHP i bohaterem artykułu z cyklu „Im się udało” dostępnego w serwisie www.dokariery.pl. Adrian opowiedział o sobie, o trudnościach jakie napotkał na swojej drodze do kariery, i o tym jak sobie z nimi poradził. Liczymy, że historia Adriana będzie inspiracją i motywacją do rozwoju dla młodszych kolegów.
Na zakończenie spotkania uczniowie zostali zachęceni do uwzględnienia w swoich przyszłych planach zawodowych pracę w „Gościńcu”. Na młodzież już teraz czeka kilka ofert pracy w ramach gwarancji zatrudnienia oraz pracy wakacyjnej.