Zasiali ziarno ciekawości


29 marca 2019

Doppio, americano, mocha, macchiato… Te intrygujące terminy przestały być tajemnicą dla uczestników szkolenia baristycznego, które odbyło się 27 marca br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. Organizatorem szkolenia było Młodzieżowe Centrum Kariery OHP w Kętrzynie, a uczestnikami młodzież kończąca edukację i przygotowująca się do wejścia na rynek pracy.

Ośmioro uczniów IV klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Karolewie z zaangażowaniem uczestniczyło w zajęciach przeprowadzonych przez profesjonalnego trenera baristyki Karola Kraszewskiego. Uczestnicy szkolenia nauczyli się rozpoznawania gatunków kaw, zasad obróbki cieplnej ziaren kawy, metod jej prawidłowego przechowywania tak, aby nie utraciła nic ze swego ulotnego aromatu, rozpoznawania regionu świata z jakiego kawa pochodzi, a nawet jakie znaczenie ma rodzaj opakowania w jakim kawa jest transportowana. Szczegółowa wiedza na temat czynników wpływających na jakość kawy jest wyznacznikiem wysokiej klasy baristy, ponieważ czynniki te mają kluczowy wpływ na efekt końcowy jego pracy – aromatyczny napój. Zgłębianie tajników kawy, jej odmian, smaków i technik wypalania otwiera bariście drogę nie tylko do przyrządzania wysokiej jakości kaw tradycyjnych, ale też do kreowania własnych kompozycji smakowych, barw i form tego szlachetnego napoju.

Podstawą zawodu baristy, oprócz wiedzy teoretycznej, jest nauka pracy na profesjonalnym ekspresie ciśnieniowym. Trener Karol Kraszewski zaznajomił uczestników szkolenia z funkcjami ekspresu i procedurą przygotowania tego skomplikowanego urządzenia do pracy. Młodzież została także zapoznana z zagrożeniami i zasadami bezpieczeństwa podczas posługiwania się ekspresem ciśnieniowym. Każdy z uczestników miał możliwość praktycznego wdrożenia zdobytej wiedzy, przyrządzając espresso i jego liczne odmiany: doppio, americano, mocha, macchiato, latte. Cierpliwe powtarzanie ćwiczeń jest drogą do uzyskania doskonałości, dlatego podczas szkolenia uczestnicy łącznie sporządzili ponad 300 kaw!

Kurs został zrealizowany w ramach utrzymania rezultatów projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy”.